24 november

Satt och fyllde i mitt schema där vi skriver dag för dag vad vi ätit under hela dagen och sen den ungefärliga kostnaden. Såg då ett litet mönster. De är ofta på helgerna då jag hoppass över frukosten eftersom jag vaknar så sent så äter lunch direkt. Det innebär också att jag hoppar över det första mellanmålet och ibland även det andra mellanmålet mellan lunch och middag. Nu när jag börjat träna ungefär varannan dag har det också lett till att vissa dagar äter jag mer till kvällsfika än andra. Som här en dag då jag ät två mackor, ett kokt ägg och en banan.
 
Överhuvudtaget tycker jag det går väldigt bra! Det är mindre än en månad kvar nu tills den 21:a december så mer än en månad har redan gått. Det är inte längre lika jobbigt att komma på vad man ska laga till mat och det känns inte lika begränsat som det gjorde i början. Hemma är vi redan en stor familj så vi lagar ofta mycket mat så det blir över till matlådor. Vi har också börjat laga den mesta mat med olivolja så jag behöver inte laga så mycket egen mat. Antalet måltider med fisk har också ökat. Förrut åt jag fisk max en gång i veckan medan jag nu äter fisk ungefär fyra gånger. Antalet frukt och grönt har också ökat. Det vanligaste är att jag gör en smoothie i början av veckan som jag har till mellanmål och frukost. Så har hunnit med många nya blandningar. Keso med olika frukter eller bär är också något jag ofta äter.
 

Att äta borta

En sak som jag länge tänkt på är de här med att äta borta. Eftersom vi äter den här kosten är det ju lite svårt att äta hos andra eller på restaurang. Alla steker ju inte sin mat i olja eller äter mer fisk och kyckling eller fullkornsprodukter. Då får man ofta säga nej och personligen tycker jag det är lite jobbigt eftersom man känner sig lite dum. 
Det var veckans tanke från mig..

Linfrömuffins

Igår hade jag och Frida värsta medelhavsdiet daten. Först lagade vi middag tillsammans. Medelhavsmat á la thaistyle som bestod av en kycklinggryta och ris. Senare bakade vi linfrömuffins efter ett recept vi hittade i en av böckerna vi lånade. Vi var lite skeptiska till dom när vi såg smeten. Den såg inte alls lika aptitlig ut som vanlig muffins smet. Men när vi hade gräddat dom och låtit dom svalna lite prov smakade vi en. Och de var faktiskt goda. Inget större fel på dom! Fast nästa gång tänker vi lägga i annan torkad frukt än russin (eftersom ingen av oss tycker om russin) och några bitar mörk choklad så de inte är så torra. 
 
 

Problem lösare

Det var ett tag sen vi skrev här. Men det har inte hänt så mycket på kost fronten. I måndags hade vi vår första lunch på skolan i lärarrummet. Det kändes lite konstigt att sitta där och äta. Men antar att man vänjer sig med tiden. 
 
Torsdag och fredag den här veckan var vi på en engelska grej i Pajala som heter creative writing. Det gick inte riktigt som vi tänkt oss när det gällde maten men vi försökte lösa de på så bra sätt som möjligt. Eftersom det inte fanns någon tid till att gå till ICA och köpa sallad och det inte fanns något sådant på den mack vi var in på var vi så illa tvungna att äta på skolan. Dagens lunch var biffcurry och ris. Vi löste de med sallad, mycket ris och lite kött gryta. Eftersom vi inte kommer behöva äta mat "vi inte får äta" innan projektet är slut. Ansåg vi att det inte gjorde så mycket. Till middag blev det thaimat och samma till lunch på fredagen. Som tur var så var det enda fika som bjöds på under "lektionerna" frukt och naturgodis. Vi hade dessutom en del frukt med oss som gick åt. Och hotellfrukosten hade en hel del nyttiga saker att bjuda på. 
 

En vecka senare

Nu har det gått en vecka sen vi startade. Så tänkte visa lite bilder och berätta på hur en dags meny för mig har sett ut den här veckan. Allt har varit stekt i rapsolja eller annat matfett utan smör. Och alla mejeriprodukter som använts har varit de fett snålaste. Som filen och youghurten som innehåller 0,5% fett.
Förutom de mellanmålen jag skrivit om brukar jag äta lite vindruvor, en banan eller liknande lite då och då. 
 
Frukost: Som betod av mackor med tomatskivor med smält ost på och ett glas färsk pressad apelsin juice.
 
 
Mellanmål nr 1: Ett glas smoothie med mango, papaya, ananas och persika. Mixat med lätt a-fil och lite lätt youghurt
 
 
Lunch: Pannkakor med frukt, den här gången med persika i bitar
 
 
Mellanmån nr 2: Lite keso och konserverade mandarin klyftor
 
 
Middag: Tomat soppa toppat med brödkrutonger av grovt bröd med stekt halloumi ost
 
 
Mellanmål nr 3: Färsk pressad apelsin juice
 

Tonfisk

Jag har kommit till en liten insikt idag. Efter att vi är färdig med den här dieten den 21 december så kommer jag aldrig mer kunna äta tonfisk. Jag är redan leds det och då har jag ändå inte ätit överdrivet mycket. Droppen blev idag när jag åt tonfisksallad. Jag känner ingen direkt smak av tonfisk och så ser det ut som kattmat.
 
Bara ett litet konstaterande såhär en fredagkväll..

2 november

Tittade in igår en snabbis och såg alla peppande kommentarer vi fått. Och ville bara passa på att tacka! De är enormt kul att ni följer vårt projektarbetet här på bloggen och nästan ännu roligare när ni ibland slänger in en kommentar då och då.
 
Tack så mycket!

RSS 2.0