Omelett

Det har nu gått några dagar sedan vi började med dieterna och jag måste säga att jag tycker att det går förvånandsvärt bra, även om jag var sjukt sugen på choklad och farmors nybakta bullar när hon kom med flera påsar.. Men som sagt så går det bra. Något jag däremot känner är att jag blir hungrig oftare än tidigare, och precis som Hanna har skrivit så är det ganska svårt att äta så pass mycket frukt som vi ska göra. Men man vänjer sig väl.
 
Min middag idag blev omelett. Jag använde mig av ägg (duh), lite mjölk, räkor, paprika, lök, sambal oelek och lite salt och peppar. Det blev faktiskt godare än förväntat.

Fjärde dagen

Nu har det gått fyra dagar se vi började med dieterna. Har googlat lite mer på våran diet eftersom det ännu inte finns så många böcker om den. Hittade massa intressant fakta men många uppgifter sa lite olika saker. På en sida stod det att man gäran fick äta feta mejeri produkter medan på majoriteten av sidorna jag läste på sa att man skulle äta lättare mejeriprodukter med lägre fetthallt. Hittade en artikel i expressen som ni kommer till genom att klicka HÄR!
 
Men det var inte de jag tittade in för att skriva om idag. Tänkte berätta lite hur jag känner mig än så länge efter att nu ha ätit efter medelhavskostens regler i fyra dagar. Att laga mat är inte alls så svårt som det först kändes. Vi kan äta i princip allt om det är stekt i raps- eller olivolja. Men inte så mycket rött kött. De som har varit svårast är att försöka äta ca 7 portioner frukt varje dag. Brukar normalt inte äta så mycket frukt. Så det är verkligen en vana man måste öva på. Annars tycker jag att jag mår bra. En negativ sak jag upptäckt är att jag är hungrig oftare. Fast tror de jämnar ut sig när man börjar äta mer mellanmål (frukt). 
 
De var allt för nu! 

Powerlördag i Jokkmokk

Hela lördagen har spenderades i Jokkmokk. Det var massa idrottsaktiviteter hela dagen i sporthallen och runt sporthallen. Så vi bestämde oss för att fara dit. Varje pass var en timma, och det fanns många roliga saker att testa på. Vi var med på självförsvar, rock n´ roll yoga och sist men inte minst ett pass zumba. Vi dansade bl.a. till den stora hit låten Gangnam style. Dock var den i slutet när man knappt hade någon energi kvar, men vi kämpade på!  
Efter träningen kom vi på en idé att kanske ta blodsocker tester efter man tränat för att se hur de förändras då.
 
Vi lunchade också ihop. Skönt med lite pepp så här i början då de känns extra tungt att komma in i nya vanor. Det blev en egen plockad sallad från Ica. Dagen avslutades sen med en blåbärs smoothie och en frukt.
Av de fick vi en idé om att göra en extra stor sats med smoothie hemma som man har i kylen och sen häller över i mindre flaskor och har med sig som mellanmål när man t.ex. åker till skolan. 
Sen pratade jag med en kompis idag som var väldigt intresserad av vårt projektarbete. Hon berättade att hon själv kört med LCHF sen i somras och tyckte att det fungerade riktigt bra för henne. Så det är mycket möjligt att jag intervjuar henne senare när den delen av projektet börjar bli mer aktuellt. 
 
Jag lagade också min första middag idag. Det blev en grönsakswook med couscous. Och till efterrätt på det en glass med egen pressad apelsin juice.
 

En liten (god) tjuvstart!

Den praktiska delen av arbetet har vi ju inte börjat med ännu, alltså att börja äta efter dieten. Men idag samtidigt som jag bläddrade igenom de böcker vi hämtade på biblioteket idag åt jag en väldigt god youghurt! Eftersom det går ut på att inte konsumera så mycket animaliska produkter ska man ju inte äta så mycket smör, fil, ost osv. När vi kom fram till det fick jag och Frida en lösning på de problemet. Man kan ju köra med havre- eller sojaprodukter istället. Såna produkter som är framtagna för de som varken tål laktos eller mjölk. Så jag provade en youghurt med smak av tropiska frukter och för att vara en produkt framställd på havre var den faktiskt god! Trots att dessa produkter ha en lite konstig smak av havre eller soja.
Kan säga redan nu att jag inte tror vi kommer svälta eller äta dålig mat under de här projektets tid. 
 
Den här kommer jag då köpa fler gånger, ett litet tips till Frida och er andra som läser bloggen!

Böcker

Nu är keton- och blodsockermätaren beställd, vi har fått hem boken "Matrevolutionen" (Andreas Eenfeldt) och så har vi varit på bibblan och hämtat ut alla böcker vi fjärrlånat. Det var bland annat en bok med recept enligt medelhavsdieten, som heter "Medelhavsmat till vardag och fest" (Caroline Hofberg). De andra böckerna var; "Den nakna hälsan" (Jonas Colting), "Omegakost" (Artemis P. Simopoulos, Jo Robinson) och "Istället för doping" (Frank Nilsson). Jag personligen tycker att recepten ser väldigt lovande ut. Det ska bli roligt att så småning om komma igång och äta medelhavsmat!
 

Motigt

Just nu går det lite emot oss. Vi har pratat med flera sköterskor och dessutom enhetschefen (jag tror det hette så i alla fall..) uppe på vårdcentralen i Jokkmokk. De verkar inte riktigt vilja ta tag i det här och ingen har riktig koll på vad det egentligen är vi borde göra. Hittills så har alla vi pratat med sagt olika saker vi borde göra, ex. prata med skolsköterskan (något vi redan gjort men inte fick ut något av), någon har sagt att vi måste ha läkarordination för att få ta de tester vi vill göra, någon annan har sagt att vi måste ta kontakt med skolhälsovården m.m. Det enda de vi har pratat med har haft gemensamt är att de verkar ovilliga att göra något själva utan bara vill "skicka" problemet till någon annan.
 
För oss känns detta väldigt frustrerande med tanke på att dietisten i Sunderbyn som vi pratat med var väldigt positiv till vår idé och gav som ni kan se i inlägget här under förslag på flera olika tester hon tyckte att vi borde göra. Dessutom sa hon att dessa tester skulle gå att göra på alla vårdcentraler gratis tills man fyllt 19 år, och man skulle inte behöva läkarordination för det heller. Inte för att priset spelar någon roll, men det är så frustrerande när alla säger olika hela tiden.
 
Eftersom det verkar omöjligt att få de i Jokkmokk att göra något så tänker vi ta kontakt med Sunderbyn igen för att höra om vi kan få göra testerna där. Dock så behöver vi inte göra alla tester där eftersom vi själva kan mäta längd och vikt, blodsocker och ketoner i blodet. Vi hoppas få göra testerna så snart som möjligt så att vi kan börja med den praktiska delen.

Ringt dietisten

Idag har jag ringt till en dietist på Synderby sjukhus. Av henne fick jag veta att det är möjligt att utföra testerna på en vanlig vårdcentral (i Jokkmokk i det här fallet) och att de inte kostade något så länge vi var under 19 år. De tester hon tyckte vi kunde göra är:
 
• Kolestesterol
• Glykos (blodsocker)
• Triglicider (TG)
• Kolesterol HDL
• Ketoner 
• Kroppsvätska och massa 
• Längd och vikt
 
De testet där man väger massa och kroppsvätska visste hon helt säkert att de gick att testa i Luleå men annars kunde en sån våg också finnas på vårdcentralen i Jokkmokk eller på ett gym. Eftersom de som styrketränar nu för tiden ofta är intresserade om kroppsmassan förändras. 
 
Vi har bestämt att vi ska gå upp till vårdcentralen imorgon för att höra när man kan göra testerna. Vi har också tänkt höra hur vi ska få fram pengar till de tester Björn ska göra. 

Bibblan

Idag har vi varit på biblioteket och lånat massor med olika böcker med recept och annat i. Det fanns inte så mycket om medelhavskost så vi ska fjärrlåna (tror jag det hette..). Vi lånade lite kokböcker för LCHF åt Björn också, bland annat en som skidskytten Björn Ferry skrivit. Den skulle jag nästan kunna tänka mig att läsa själv även fast jag inte ska testa LCHF. Han är ju bara så cool! :D
 
Vi var även in på affären och tittade runt lite vad det finns och spånade på vad man kan tänkas laga för mat när vi så småning om börjar med den praktiska delen av vårt projektarbete. Det fick mig att se fram emot det mer än innan, för det är mycket som verkar vara otroligt gott.
 
Tidigare idag när vi var i matsalen och åt lunch så kom vi också att tänka på något som vi aldrig reflekterat över innan. Nämligen hur vi ska göra med lunchen på skolan. Uppenbarligen så följer ju inte skolluncherna medelhavsdieten och om vi skulle äta på skolan så är det ju helt meningslöst att äta medellhavskost annars. Så idag när vi lämnade böckerna till Björn så frågade vi om vi skulle kunna få låna micron i personalrummet och värma rester från dagen innan till lunch. Det sa han skulle gå bra, så då var vi ett problem fattigare!

1 oktober

Jag tänkte bara skriva lite som jag minns att vi skulle göra bort idag:
 
• Fara på biblioteket och låna böcker om dieter och recept
• Göra något sorts schema på när vi ska göra vad
• Ringa vårdcentralen och sen komma överrens vad vi ska fråga dietisten (jag kan ju annars ringa nån dag eftersom jag ändå är här från 07.30 vaje dag)
• Bestämma vilka dagar/tider vi ska jobba tillsammans med projektarbetet
• Göra klart projektplanen
• Börja blogga mer (även om de bara är idéer vi får) Kan inte glömma de Signe sa, att inte glömma anteckna mycket!
• När ska vi börja med dieten 
• Göra en lista på vad vi får och inte får äta 
 
Oj det blev ganska mycket men vi behöver ju inte göra allt idag men iallafall så det kanske är färdigt till veckan, eller vad tror du? 

RSS 2.0