23 december

Så var dietperioden över, känns både skönt och annurlunda. Fredagen blev inte riktigt som jag och Frida och jag tänkt oss. Först trodde vi att mätaren var borta fast det visade sig att de var Frida som hade den. Så vi hann inte med några mätningar på morgonen som vi tänkt oss. Men Björn, Marja och Jonas skulle mäta själva och sen skulle vi mäta hemma. Innan vi började med den prkatiska delen åt jag för det mesta inget mellanmål utan bara frukost, lunch, middag och kvällsfika men efter den här tiden har jag lärt mig att jag mår så mycket bättre av att äta mellanmål också. Vad jag såg av mina egna värden idag så har jag minskat i midjemått, stuss, lår men ökat i omfång kring överarmen. Lite kul att se när jag dessutom börjat träna ungefär samtidigt som v började med den praktiska delen för att bygga muskler och samtidigt bli mer fit och öka min kondition. Så att se resultat känns kul, man ser lite märkbara reultat. De om något gör att man blir motiverad till att fortsätta träna men också att äta nyttigare. 

Sista dagen

Nu är sista riktiga dagen av dietperioden över, och det känns så himla bra. Imorgon bitti så ska vi ta de sista proverna och mätningarna. Även fast det inte har varit speciellt jobbigt så ska det bli gott med julmat och godis. Det känns som att det är på tiden när jag häromdagen somnade när jag kom hem från skolan, och sedan när jag vaknade så insåg jag att jag hade drömt om kärleksmums och världens största chokladboll.. ;)
 
Idag har jag dock inte mått så bra, så det har varit svårt att få i mig någon mat, men nu mår jag mycket bättre och har fått i mig lite rostat bröd och sardiner. Föresten så kommer det nog dröja ett bra tag innan jag äter sardiner igen.
 
Snart är det jullov och det lär väl inte bli så mycket uppdatering här, så jag vill bara passa på att önska er en riktigt god jul! :)

16 december

Äntligen inne på vår sista vecka på den praktiska delen av projektarbetet! Fast trots att den här perioden är över kommer jag inte överge kosten helt och hållet. Har tänkt fortsätta med den i måttlig mängder även efter jul. Med måttlig mängd menar jag att fortsätta äta mycket frukt, grönt och fisk men nån gång ibland äta animaliska fetter, mejeri produkter och rött kött. Något som jag har saknar mycket nu är griskött och mjölk. Men också smaken av smör när man steker t.ex fisk. Vissa rätter smakar bättre om man tillagar de i smör.
Något som jag också saknar är att kunna äta lite chips och godis en lördags kväll med familjen. Istället har man fått äta frukt, smoothie ellere keso för att iallafall ha något att tugga på. Man har fått lösa de på bästa sätt helt enkelt. Istället för youghurt eller fil har jag bara ätit youghurt framställd på havre och andra produkter har jag tagit de  med minst fett halt. Som dagens efterrätt, mango med soja glass. De fungerade också!
Även om det bara har gått två månader sen vi började äta efter medelhavskost känner jag att jag håller mig friskare. Jag är ett syskon i en stor familj där ofta alla blir sjuk om en blir sjuk. Det blir tillslut som en ond cirkel eller hur man ska förklara de. Men under den här perioden har jag lyckats hålla mig frisk.
 
 

Lite tankar..

Jag har funderat lite kring det här med kost och människor. Jag tror att för vissa så fungerar det jättebra att följa en strikt kost, medan det kanske inte är lika bra för andra. En del behöver nog mer variation i kosten än andra för att må bra fysiskt, men också psykiskt.
 
Om jag ser till mig själv så tror jag att jag tillhör dem som behöver variation. Därför så tror jag att just medelhavskost passar mig rätt bra, kanske bara inte i den strikta form som vi har följt under de senaste veckorna. Jag har börjat äta mycket mer fisk, skaldjur, frukt och grönsaker och steker numera bara i olja sedan vi startade vårt projekt och det kommer jag fortsätta med även efter den 21/12 (som är "slutdatum" för den praktiska delen av arbetet). Något som jag däremot inte kommer följa lika strikt är att inte äta animaliska fetter, från exempelvis fläskkött. Att inte äta speciellt mycket laktos fungerar inte heller för mig. Jag har alltid druckit mjölk till frukost och det har enbart varit konstigt att inte göra det dessa snart 2 månader. Och ibland vill man ju faktiskt unna sig lite godis eller en gofika på City, eller hur?
 
Men trots detta så tror jag den här perioden har varit väldigt bra för mig. Mitt sötsug som ökade drastiskt sedan vi kom hem från Uruguay i april (ALLT var sött där, och det var efterrätt jämt!) och sedan dess har jag aldrig lyckats få det att försvinna, för ens nu. Innan Uruguay så blev jag sugen på godis eller en kaka ibland, och nu är jag äntligen tillbaka där. Jag känner inte längre ett konstant sug efter något sött och det gör mig riktigt glad!
 
Typiskt Uruguay; Dulce de leche (en typ av väldigt söt kolakräm), här inuti en pannkaka. Bara ett exempel av allt sött som vi åt där..

Linfrömuffins

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet på linfrömuffinsarna som jag och Hanna bakade för några veckor sedan. Vi hittade det i en av alla böcker vi lånade, men tyvärr kommer jag inte ihåg vad den heter. I alla fall, här är receptet:
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vetekli
  • 1,5 dl linfrömjöl
  • 1,5 dl vitt el. brunt socker (vi använde brunt)
  • 1/4 tsk salt
  • 2 dl russin eller annan torkad frukt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk sirap
  • 2 msk rapsolja
Blanda de torra ingredienserna för sig, och resterande i en annan bunke. Blanda väl innan du blandar ihop innehållet i de båda bunkarna och sedan fyller du muffinsformarna till ungefär hälften. Grädda dem i 20 minuter med ugnen på 175 grader. Receptet är avsett att bli ca. 10 muffins.
 
Tyvärr har jag ingen bild på de färdiga muffinsarna. Ni får helt enkelt prova själva. ;)

Long time no see

Nu är det bara ungefär en vecka kvar av "dietperioden". Den första veckan handlade allt om att komma in i det rätta tänket med maten. När man väl hade gjort det så har allt flutit på i stort sett smärtfritt. Visst får man ibland ett stort sug efter choklad och andra sötsaker, speciellt såhär i juletider, och vissa dagar har man ingen större lust att äta ännu mer fisk, men på det stora hela så går allt bra.
 
Egentligen känner jag ingen jättestor förändring, men ibland har jag tänkt på att jag faktiskt känner mig piggare än innan vi började med medelhavskost och jag blir inte hungrig lika fort efter en måltid som innan. Något negativt har jag inte lagt märke till hittills, så det känns ju bra.

10 december

Hela dagen har gått åt till projektarbetet idag. Sen innan klockan 08.00 imorse har vi tagit ett litet stick i fingret för att kunna mäta blodsocker en gång varje timma. Det var väldigt intressanta reslutat vi fick. Ska bli roligare att kolla lite närmare på de senare. Vi hade turen att vi fick två frivilliga som ställde upp på att bli stuckna. Tider för prover på kolesterol värden i Gällivare på Adviva är också bokade idag. Så nästa vecka på onsdag bär det av!
 
Ett stort tack till Emmaleena och Sofia! 
 
Här kommer lite bilder från dagen.
 
Vår utrustning för att mäta både blodsocker och ketoner
 
In action!
 
En liten droppe blod är det enda som behövs för att kunna mäta
 
Lite blod sugs upp i en sticka 
'
En av våra test personer hade i uppdrag att äta godis och dricka läsk, personen i fråga brukar annars göra de. Vi ville se hur blodsocker värdet såg ut om man åt mycket sött. De här var vad hon taggad upp med innan. Julmust, choklad, gelé nappar och ahlgrensbilar. Observera att de blandades, inte åts var för sig!
 
 

Pasta med laxsås

Här för några veckor sen lagade jag pasta med laxsås efter ett recept som jag hittade på Anna Skippers blogg ni kommer till receptet om ni klickar HÄR
Jag gjorde om receptet lite och använde mig av matlagningsgrädde istället för sojagrädde och sen kryddade jag den även med citronpeppar. En krydda som passar bra till fisk.
Ett gott recept som är värt att göra igen!
 

9 december

Var ju på julbord i fredags. Kan säga att det blev några fusk där. Ändå försökte jag hålla mig till vår kost så mycket som möjligt. Men det är inte så lätt heller eftersom att maten mest troligt var tillagad i smör och inte heller fanns någon sallads buffé eller sallad överhuvud taget. Åt mycket lax och magert kött så gott det gick. Sen blev det lite efterrätt också, lite ris á la malta som är en version av risgrynsgröt. 
Så nu vet ni, jag fuskade lite.
 
På måndag ska vi testa blodsocker en gång varje timme på Frida, Sofia, Emmaleena, Björn och mig. För att se hur blodsockret förändras och om det är någon skillnad beroende på hur man äter. Ska bli intressant att se! Mer om det på måndag!
 
 

5 december

Känns som när man var mindre och räknade ner till julafton fast nu räknar man ner till tre dagar innan jul. Även om det fungerar bra med att äta efter den här kosten längtar jag ändå tills den här stränga perioden är över. Vi har ju planerat att fortsätta efter julen men inte lika strängt. Det är alltså inte otillåtet att äta godis, chips, kakor, dricka läsk eller äta hamburgare någon gång ibland.
Vi valde att köra de här två månaderna helt utan de. Nu så här när julen börjar närma sig är det klart att man känner sig frestad av alla pepparkakor, lussebullar och framför allt julmust. Men det är bara och bita ihop några dagar till, 16 dagar för att vara exakt!
 
Har tänkt lite mer på de här med dieter och olika koster och har kommit fram till att jag tror lagom är bäst. Att man ska kunna unna sig själv att äta godis någon gång och inte bara sitta och knapra på grönsaker och frukt. Helt klart är det super bra att äta mycket frukt och grönt vilket man ska tänka på oavsett om man följer någon speciell kost eller diet. Om man samtidigt äter en balanserad kost får man ofta i sig alla de mineraler, proteiner och vitaminer man behöver, och då behöver man inte äta tabletter eller andra tillskott. 
 
Som jag skrivit tidigare har jag börjat träna regelbundet nu samtidigt som jag äter efter den här kosten. Så därför är det lite svårt att säga om det är kosten eller träningen som bidragit till förändringar för mig. Jag har börjat känna mig piggare, mer koncentrerad,motiverad och jag har inte känt att jag börjat bli förkyld nu när det är många som blir det. Förhoppningsvis klarar jag mig undan.
Jag har också börjat äta mer regelbundet. Tidigare åt jag inget mellanmål mellan måltiderna och oftast inte heller något kvällsfika. Nu känner jag mig nästan aldrig så där vrål hungrig som jag kunde göra i slutet av skoldagarna. Det är ju en positiv förändring!
 
Mellanmål är bra!
 

RSS 2.0